Vi förbereder ett nytt projekt, som ska främja hållbar mobilitet i Greater Copenhagen, och i samband med det arrangerar vi en projektutvecklingsworkshop den 24 maj. På workshoppen ska vi gemensamt arbeta vidare inom konkreta områden, som är viktiga i den gröna omställningen av mobilitet och för en attraktiv region. Detta är områden som vi har hört att flera av er är intresserade av. Vi hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta!
Målet med workhopen är att vi blir mer kontreta kring vad ni som partner kan arbeta med i projektet. Vi hoppas att ni kan bli inspirerade av varandra och att efter workshopen ha kunnat definierat ert case eller lokala mobilitetsinsats, och som kan vara en del av projektansökan.
Vad kan projektet göra för dig?
Projketet ska hjälpa din kommun, region eller organisation med att utveckla och pröva nya lokala mobilitetslösningar, som minskar C02-utsläpp och ökar tilligängligheten. För kommuner kan det vara ett stöd till att implementera klimathandlingsplaner.
Projektet kan stötta i olika politiska prioriteringar som går hand i hand med CO2-reduktioner.
- Främjande av aktiv mobilitet: Hälsa och aktiv mobilitet är ämnen som får mer och mer uppmärksamhet bland medborgare, företag och kommuner. En insats för aktiv mobilitet bidrar till positiva samhällseffekter och kan samtidigt till att sänka utsläppen av CO2.
- Fler i kollektivtrafik: Efter pandemin finns ett behov att få tillbaka resenärer till kollektiva transporter. Projektet kan hjälpa till med att vinna tillbaka resenärerna, till exempel genom kampanjer eller genom att förbättra kombinationsmöjligheter med cyklar, bilpooler, elsparkcyklar etc.
- Ett bättre utnyttjande av bilar: Det är resursineffektivt att inte använda flera av sätena i våra bilar. Därför vill vi i projeket också titta på möjligheter kring att öka samåkning.
Utmaningar och möjliga lösningar kommer att skilja sig på lokal nivå, men metoder och arbetssätt kan vara gemensamma, som exempelvis medborgar-/användarinvolvering och samarbeten mellan det offentliga, medborgare och privata verksamheter. Målet är att utveckla, testa och utvärdera lokala lösnignar tillsammans med de olika målgupperna. På så sätt försöker vi skapa en smidig utvecklingsprocess, där nya mobilitetslösningar kan testas i mindre skala, så att de kan anspassas och utvecklas tillsammans med era invånare och i er geografi.
Program för workshopen
Målet med workshopen är, att alla deltagare åker därifrån med minst en idé till en lokal insats, som är i linje med er respektive dagordning, och samtidigt i linje med projektet – en idé som som kan bli ett grönt mobilitetslab i vårt gemensamma projekt.
Workshopen består av två delar, med konkreta teman i varje. Här kommer vi att utveckla de idéer som finns, och hjälpas åt att skissera ett par insatser på lokal nivå. Alla deltagare väljer ett tema att arbeta med för varje session. I varje grupp kommer det att finnas aktörer som står inför utmaningar eller har idéer på temat och som vill arbeta inom området, samt att det kommer att finnas aktörer med erfarenheter eller som kan bidra till meningsutbyte. Varje grupp väljer sen ut en representant, som kort presenterar vad gruppen kommit fram till, och därefter öppnas det upp för dialog och ytterligare idé-generering.