Du använder Internet Explorer, en webbläsare som slutade utvecklas 6 november 2013, för över 10 år sedan. Den 31 januari 2020 upphörde även alla säkerhetsuppdateringar vilket innebär att webbläsaren, förutom funktionella och utseendemässiga brister även kan utgöra en säkerhetsrisk. Du rekommenderas starkt att uppgradera till en modernare webbläsare, t ex Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge. Tala med din systemadministratör.
Visa inte detta meddelande igen
0

Ett litet bord som avlastar

Idén om ett avlastningsbord vid en operation fick gro många år innan anestesisjuksköterskan, Sophia Westerberg, gick från tanke till ord och handling. I dag har idén fått en form – Hedda Support Table – och används som avlastningsbord vid operationssalar runt om i hela Sverige.

– Jag hade tänkt tanken under många år att vi sjuksköterskor behöver ett bord att lägga våra redskap på. Ofta används patientens mage eftersom det inte finns någon annanstans att placera föremålen på, berättar Sophia Westerberg.

 Sophia Westerberg är anestesisjuksjuksköterska och tillsammans med Innovation Skåne har hon utvecklat det portabla avlastningsbordet Hedda Support Table.

En första prototyp

Det var under en vanlig arbetsdag som Sophia bestämde sig för att testa sin idé. Hon gick till närmaste soprum på sjukhuset och hittade en kartong som fungerade som en grov första prototyp.

– Jag klippte till kartongbiten och tog den till vår medicintekniska avdelning där jag bad om att få en prototyp i plast. Efter det kontaktade jag Regionanställdas idéer på Innovation Skåne som hjälpte mig att utveckla idéen vidare, säger Sophia.

Stöd att förverkliga idéer

Om du är anställd i Region Skåne och har en idé om en produkt eller tjänst som kan utveckla hälso- och sjukvården i Skåne eller andra delar av världen, kan du kontakta Regionanställdas idéer på Innovation Skåne. Det gjorde Sophia och hon beskriver samarbetet som en helhet där hon fick stöd i varje del av utvecklingsprocessen:

– Jag fick hjälp med allt från pappersarbete och färdigställande av prototyp till materialval och att få till testning i sjukhusmiljö. Jag fick väldigt fin hjälp med alla de praktiska delarna.

Sophia fick även hjälp med att skanna av marknaden. Detta görs i ett första skede för att se om det redan existerar en likvärdig produkt. Regionanställdas idéer tar också kontakt med förtag för att undersöka intresset för att utveckla eller sälja produkten.

Resultatet finns i hela Sverige

Avlastningsbordet – Hedda Support Table – som har fått sitt namn efter Sophias uppfinningsrika dotter Hedda, finns idag i regioner runt om i hela Sverige. Bordet är i första hand avsett att vara en avlastning vid insättning av kateter vid blodprovstagning. Det är ett litet och smidigt bord som lätt skjuts in under madrassen och låses fast men hjälp av madrassen och patientens tyngd.

Stor idékraft på golvet

Att det finns många idéer bland de som arbetar närmast verksamheten är Sophia övertygad om:

– Det finns mycket idékraft på golvet. Jag tror många har tänkt samma tanke som jag har haft, men skillnaden är att jag gick till handling.  

För Sophia var det avgörande att hon träffade en representant från Innovation Skåne som arbetar med Regionanställdas idéer. Hon berättar:

– Ulrika Björk från Innovation Skåne besökte oss i personalen och berättade om stödet vi kan få för att utveckla idéer. Det var första gången jag hörde talas om Regionsanställdas idéer och det gjorde att jag visste vart jag skulle vända mig.

Vinnare av Svenska Hygienspriset

Våren 2022 fick Sophia svenska hygienpriset för sin produkt som på ett enkelt vis minskar risken för kontamination. När Hedda Support Table utvecklades tog Sophia hjälp av en hygiensjuksköterska som fick komma med synpunkter som bland annat gjorde den ännu enklare att rengöra.

Sophia och hennes kollegor använder Hedda Support Table dagligen i sitt arbete. Och på frågan om den blev som hon tänkt svarar hon utan att tveka:

– Den ser precis ut som jag föreställde mig när den fortfarande bara var en idé i mitt huvud.

Har du en idé?

Kontakta oss på Regionsanställdas idéer